Ματθαίος Τσαχουρίδης

Διδάκτορας Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths)

Επικοινωνία

Email: makoulis@tsahouridis.com

Ακολουθήστε τον Ματθαίο
Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

Διδάκτορας Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths)

Επικοινωνία

Email: konstantinos@tsahouridis.com

Ακολουθήστε τον Κωνσταντίνο
Ακολουθήστε Ψυχή και Σώμα
Μια παράσταση με Ψυχή και Σώμα, έτσι απλά μας συνεπήρε η βραδιά... τραγουδήσαμε και χορέψαμε όλοι σαν μια παρέα!
Αφιέρωμα για το arive.gr / κείμενο_ιάκωβος_καγκελίδης / φωτογραφίες_γιάννης_ζιώρης / επιμέλεια_τάσος_θώμογλου


Για να ξεκινήσω.. θα δανειστώ για ακόμη μια φορά τα λόγια του Ματθαίου, «Η μουσική είναι μία, επτά νότες στην Ανατολή και επτά στη Δύση». Κάπως έτσι έκλεινε το αφιέρωμά μας στην μουσική αυτή παράσταση "Ψυχή και Σώμα" μια βδομάδα πριν. Τα παραπάνω λόγια μόνο τυχαία δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, σε ένα κυριολεκτικά μουσικό ταξίδι, από Ανατολή μέχρι και τη Δύση, με μουσικές με διαφορετική κουλτούρα.


"Κλασικά κομμάτια, ανατολίτικοι μεθυστικοί ύμνοι, βαριές ρεμπέτικες μαεστρίες ακροβάτησαν με θάρρος και δυναμική στις χορδές της λύρας."

Αθηνά Μπουζίνη

Η παράσταση "Ψυχή και Σώμα", εμπνευστής της οποίας είναι ο Κωνσταντίνος, μας ταξίδεψε.. απ' άκρη σε άκρη, από τη Θράκη, τη Μικρά Ασία μέχρι και την Ήπειρο, από τον Πόντο μέχρι και τη Κρήτη.. με παραδοσιακά αλλά και πολυαγαπημένα λαϊκά τραγούδια. Το ταξίδι μεγάλωνε ανά τον κόσμο με άριες από όπερες, τραγούδια και μελωδίες της ξένης μουσικής σκηνής. Ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος κατάφερναν με ένα μαγικό τρόπο να φέρνουν κοντά, να ταιριάζουν και να δένουν μουσικές.. δημιουργώντας πρωτόγνωρες μουσικές συνθέσεις. Μία σύντηξη, ένας συνδυασμός στοιχείων από διαφορετικούς μουσικούς πολιτισμούς που επιτυγχάνεται χάρη στην προσεκτική τους προσέγγιση αλλά και πάνω από όλα στην αγάπη τους για τη μουσική.Πέντε τα μουσικά όργανα μόνο του Ματθαίου και άλλα τόσα περίπου από τους υπόλοιπους μουσικούς, με σεβασμό πάντα στην μουσική και στην κουλτούρα του κάθε τόπου τα δύο αδέρφια μας ερμήνευαν μοναδικά πολυαγαπημένα τραγούδια, με ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο. Κάθε τραγούδι το "έπαιρναν πάνω τους" στα δικά τους μέτρα και το απογείωναν.. Κυριολεκτικά δεν ξέρω που κρύβεται η μαγεία αυτής της εκδήλωσης, ίσως στην αριστοτεχνική μαεστρία στο παίξιμο από τον Ματθαίο, ίσως στην συγκλονιστική ερμηνεία των τραγουδιών από τον Κωνσταντίνο, ίσως η χημεία ανάμεσα σε όλο το μουσικό σχήμα που φαίνεται να είναι μια πραγματική ομάδα φίλων που το κάνουν "όχι για τα λεφτά" αλλά γιατί πάνω απ' όλα αγαπούν αυτό που κάνουν.

Το συγκλονιστικότερο πάντως όλης της βραδιάς είναι η ανάδειξη των απίστευτων δυνατοτήτων της ποντιακής λύρας. Μπορεί παραδοσιακά να την έχουμε συνεδεμένη με το ποντιακό τραγούδι αλλά ο Ματθαίος καταφέρνει όχι απλά να την κάνει αποδεκτή σε άλλες μουσικές αλλά την παντρεύει με τον πιο ταιριαστό τρόπο. Είναι ένας τρόπος προσέγγισης με άλλες κουλτούρες και μουσικές αλλά ταυτόχρονα και μια απόδειξη ότι η μουσική είναι μία. Η λύρα καταφέρνει να μιλάει σε όλες τις γλώσσες και τους λαούς!

Σε μια τέτοια μουσική βραδιά τα αδέρφια Τσαχουρίδη δεν παρέλειψαν σε καμιά στιγμή να μας θυμίζουν τις ρίζες μας και τον παραδοσιακό χαρακτήρα της λύρας. Παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια όπως "σεράντα μήλα κόκκινα", "εγώ για τε σεν και μόνο", 'η μανα εν κρυον νερόν.." έκλειναν τις μουσικές συνθέσεις κομματιών από όλο το κόσμο... και ταυτόχρονα ξεσήκωναν τον κόσμο! Δεν ξέρω πραγματικά -όσο αντικειμενικός μπορώ να είμαι- αν υπάρχει άλλη μουσική παράσταση ή συναυλία που να κρατάει αμείωτο το κέφι από την αρχή μέχρι το τέλος της. Μερικά από τα τραγούδια που συγκράτησα.. (σημειώσεις δεν κρατούσα..!) Τι τρανος χορος θα γενει… (Θράκη) Πάλι πάλι… (Κρήτη) Καλέ 'σύ Παναγιά μου (Μικρά Ασία) Μικρασιάτικες, Παλαινιστιακές και Τούρκικες μελωδίες… Το Ισπανικό Una moneda le di σε ρυθμό rumba flamego, το Common Spirit του Omar faruk αλλά και το Ιταλικό ti voglio bene assai Όλα σε θυμίζουν… (Αλεξίου) Αν είσαι ένα αστέρι… με λαούτο, με ρεμπάμπ καιο λύρα (Βέρτης) Η νύχτα δυο κομμάτια (Ρέμος) Έρωτά μου αγιάτρευτε… Χωρίς εσένα… (Πίτσα Παπαδοπούλου) Φευγω… (Μαζονάκης) Τώρα και εγώ θα ζήσω… (Βαρδής) Ένα παραδοσιακό τραγούδι σε δικιά τους διασκευή… έλα πουλίν ασά μακρά έλα ας την ξενιτίαν… και το Γουρπάν'ς εσόν το θέλεμαν… (Νικολαίδου)

Εκείνο που πραγματικά έχει σημασία σε οποιοδήποτε ζωντανή βραδιά και αν βρεθείς, είναι ο καλλιτέχνης να σε συνεπάρει μαζί του.. να σε πάει κάπου αλλού, καπού που είτε έχει χαρά είτε λύπη, είτε είναι χαρούμενα είτε μελαγχωλικά, είτε σε φτιάχνει είτε σε ρίχνει.. να καταφέρνει στο τέλος να σε φέρει σε τέτοια θέση που να μην μπορείς να ξεχωρίσεις τι σου άρεσε πιο πολύ από εκείνη την βραδιά. Την επόμενη μέρα αυτή η αίσθηση ήταν διάχυτη και κυριαρχούσε σε όλη τη παρέα!

Αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματα των παιδιών που πλαισιώνουν τη μουσική παράσταση, με καθέναν από τους οποίους τα αδέρφια Τσαχουρίδη έχουν ιδιαίτερους δεσμούς φιλίας.. από τη γειτονιά, από το σχολείο, από το στρατό, μέσα από τη δουλειά αλλά και από το μουσικό ταξίδι σε άλλες χώρες.. Γιώργος Κορτσινίδης (κρουστά), Σάκης Σωτηριάδης (πλήκτρα), ο Ιμπραϊμ Ιμπραϊμογλου (κρουστά), Παπαδόπουλος Κώστας (μπουζούκι) και ο ενορχηστρωτής που έχει και την επιμέλεια του προγράμματος Αντώνης Σαρακατσιάνος (πλήκτρα, ενορχήστρωση).