Ματθαίος Τσαχουρίδης

Διδάκτορας Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths)

Επικοινωνία

Email: makoulis@tsahouridis.com

Ακολουθήστε τον Ματθαίο
Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

Διδάκτορας Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths)

Επικοινωνία

Email: konstantinos@tsahouridis.com

Ακολουθήστε τον Κωνσταντίνο
Ακολουθήστε Ψυχή και Σώμα
Η λάμψη της Δύσης συναντά το πάθος της Ανατολής
Αφιέρωμα για το arive.gr / κείμενο_αθηνά_μπουζίνη / φωτογραφίες_σταυρούλα_φενερίδου / επιμέλεια_αλέξανδρος κόγκας + τάσος_θώμογλου


Το θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη» ήταν κατάμεστο. Για άλλη μια φορά το κοινό της Βέροιας αγκάλιασε τους καλλιτέχνες, μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν λιγάκι διαφορετικά. Ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, μεγαλωμένοι στα ιερά και πλούσια χώματα της Βέροιας, επέστρεψαν για έναν και μοναδικό λόγο στη γλυκιά τους πατρίδα: να μας ταξιδέψουν μέσα σε ένα πέλαγος ευρωπαϊκών μελωδιών και εξωτικών ήχων, έχοντας πάντα ως κύριο μουσικό όργανο τη ποντιακή λύρα!


Σας φαίνεται περίεργο; Κι όμως θαύματα γίνονται πολλά κι ετούτη η βραδιά είχε μέσα της την αίγλη του ρομαντικού, του ανατρεπτικού, του πρωτόγνωρου μα συνάμα του οικείου. Κλασικά κομμάτια, ανατολίτικοι μεθυστικοί ύμνοι, βαριές ρεμπέτικες μαεστρίες ακροβάτησαν με θάρρος και δυναμική στις χορδές της λύρας. Μέσα σε μια νύχτα πετύχαμε το ανεπανόρθωτο: να γυρίσουμε όλα τα μέρη της γης με μια βαλίτσα στο χέρι, να δοκιμάσουμε χορούς γνωστούς στο άκουσμα, μα ξένους στην κίνηση, να τραγουδήσουμε κι ας μπερδεύαμε τους στίχους. Ξεκλειδώσαμε το σεντούκι των αναμνήσεων και ανακαλέσαμε εικόνες προσφυγιάς, ξεριζωμού, θρήνου, απώλειας, γιατί οι ρίζες της ποντιακής λύρας βρίσκονται για χρόνια τώρα εκεί.


"Κλασικά κομμάτια, ανατολίτικοι μεθυστικοί ύμνοι, βαριές ρεμπέτικες μαεστρίες ακροβάτησαν με θάρρος και δυναμική στις χορδές της λύρας."

Αθηνά Μπουζίνη

Όμως όλη αυτή η συγκίνηση και η μαγεία δε θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο από την ύπαρξη του ποντιακού στοιχείου. Μια ομάδα εξαίρετων μουσικών, έχοντας στην αγκαλιά τους το καλλιτεχνικό τους ταλέντο, μας κέρασαν εκλεπτυσμένο μελωδικό κρασί, μας μέθυσαν ηδονικά, γέμισαν τον οργανισμό μας αδρεναλίνη, προσφέροντάς μας το γύρο του κόσμου εν μία νυκτί. Οι φωνές του Κωνσταντίνου και του Ματθαίου ενώνονταν στο σημείο της αδελφικής αγάπης, της ευλογίας, της ευχαριστίας του ενός για την ύπαρξη του άλλου. Γι’ αυτό το λόγο και το αποτέλεσμα είναι αδύνατο να περιγραφεί. Συνεργάστηκαν ψυχή και σώμα και σα δυο στάλες νερό, που είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις, γέννησαν το πάθος και τον έρωτα επί σκηνής. Καθάριες, λαμπρές φωνές που περιέκλειαν μέσα τους ρυθμό, παλμό και ζωντάνια μετακίνησαν τα άστρα από τη γνωστή τους θέση.


Τα σύνορα μεταξύ κοινού και σκηνής διαλύθηκαν μονομιάς, αφού η παιχνιδιάρικη επαφή τους με το κοινό και η αμεσότητα που πήγαζε από μέσα τους δημιουργούσαν ένα κλίμα οικειότητας. Τα δικά μας «παιδιά», τα «Τσαχουριδάκια», βρίσκονταν τώρα εκεί πάνω, στο θέατρο του θαυμασμού και της γοητείας. Ελεύθεροι από κάθε περιττή σκέψη περπατούσαν στο σανίδι του δικού τους ονείρου και μας άφηναν κι εμάς τους περίεργους να κρυφοκοιτάξουμε δειλά και πονηρά. Γέμισε η νύχτα ζωηρό χρώμα, σείστηκαν οι ψυχές μας, ταρακουνήθηκε η πόλη μας και απέκτησε νόημα και ουσία η βραδιά μας. Δυο παιδιά της την έκαναν περήφανη σε πολλά μέρη του κόσμου.




Η καλοκαιρινή σεζόν δε θα μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο! Η sold out συναυλία επέστρεψε στον τόπο που γεννήθηκε, για να μας υπενθυμίσει πολλά και να μας εφοδιάσει με δύναμη και ελπίδα για τους δύσκολους καιρούς που έπονται. Όντας περήφανοι για τον «πλούτο» που ρίζωσε και ανατράφηκε σ΄ ετούτη τη μικρή μας πατρίδα, τους ευχόμαστε να συνεχίσουν με το ίδιο πάθος την εξαιρετική μουσική τους πορεία!