Ματθαίος Τσαχουρίδης

Διδάκτορας Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths)

Επικοινωνία

Email: makoulis@tsahouridis.com

Ακολουθήστε τον Ματθαίο
Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

Διδάκτορας Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths)

Επικοινωνία

Email: konstantinos@tsahouridis.com

Ακολουθήστε τον Κωνσταντίνο
Ακολουθήστε Ψυχή και Σώμα
Ψυχή και Σώμα στα ουράνια…
Αφιέρωμα για το arive.gr / κείμενο_ιάκωβος_καγκελίδης / φωτογραφίες_κωνσταντία_μαζαράκη / επιμέλεια_αλέξανδρος κόγκας + τάσος_θώμογλου


Κάποιος, κάπου, κάποτε πρέπει να είχε πεισμώσει τον Ματθαίο Τσαχουρίδη. Υποθέτω πως κάποια στιγμή ορκίστηκε στον εαυτό του να μετατρέψει τη λύρα του από πλοίο της γραμμής Μαύρη Θάλασσα – Ελλάδα, σε κρουαζιερόπλοιο που θα οργώνει ακατάπαυστα τις θάλασσες όλου του κόσμου. Βέβαια, καμιά κιβωτός δεν φτιάχνεται σε μια μέρα. Από τα 9 του χρόνια έως τώρα διευρύνει τις δυνατότητες της ποντιακής λύρας και πειραματίζεται γόνιμα πάνω σε γνωστές μελωδίες χωρίς να χάνει το ιδιαίτερο μουσικό του ηχόχρωμα και χωρίς να αποστρέφει το βλέμμα από την παράδοση και τις ρίζες. Μετά από τόσες και τόσες εμφανίσεις, μετά από σπουδές επάνω στη μουσική, βραβεύσεις, ηχογραφήσεις και συνεργασίες, βρέθηκε ψυχή τε και σώματι στη σκηνή του μεγάρου μουσικής Θεσσαλονίκης.


"Κλασικά κομμάτια, ανατολίτικοι μεθυστικοί ύμνοι, βαριές ρεμπέτικες μαεστρίες ακροβάτησαν με θάρρος και δυναμική στις χορδές της λύρας."

Αθηνά Μπουζίνη

Ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης έχει λάβει μέρος σε masterclasses, όπερες, musicals, ηχογραφήσεις, κονσέρτα, παραστάσεις και φεστιβάλ εθνικής μουσικής. Η πολυμορφία της φωνής του και το εύρος του ρεπερτορίου του είναι χαρακτηριστικά και της δικής του καλλιτεχνικής παρουσίας. Είναι όπως φαίνεται ταγμένος κι αυτός στην αποστολή του: να υπηρετεί την μουσική από κάθε μετερίζι, να πειραματίζεται με σεμνότητα και σεβασμό πάνω σε γνωστές, αλλά και δικές του δημιουργίες. Ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης βρέθηκε ψυχή τε και σώματι στη σκηνή του μεγάρου μουσικής Θεσσαλονίκης.Και δεν ήταν οι μόνοι. Ο μαέστρος, Αντώνης Σαρακατσιάνος και άλλοι 13 εξαίρετοι μουσικοί βρέθηκαν στην σκηνή για να πλαισιώσουν τα αδέρφια Τσαχουρίδη και να παρουσιάσουν στο πολυπληθές κοινό το πρόγραμμα «Ψυχή και Σώμα» υπό την καλλιτεχνική εποπτεία του Μάριου Teriade Ελευθεριάδη. Ένα μουσικό ταξίδι χωρίς αφετηρία και προορισμό, μια δημιουργική ζεύξη παρελθόντος και παρόντος, παράδοσης και καινοτομίας. Αξίζει να τονιστεί η παρουσία του σολίστ Κώστα Αναστασιάδη, ενός δεξιοτέχνη των κρουστών που ενθουσίασε το κοινό με την ενέργεια και τις ικανότητές του. Κι όλα αυτά σε έναν χώρο που είχε γεμίσει ασφυκτικά με ανθρώπους έτοιμους να περιπλανηθούν ανέμελα ανά την υφήλιο με μόνο μέσο την μουσική και μόνα εφόδια την ψυχή και το σώμα τους.