Ματθαίος Τσαχουρίδης

Διδάκτορας Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths)

Επικοινωνία

Email: makoulis@tsahouridis.com

Ακολουθήστε τον Ματθαίο
Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

Διδάκτορας Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths)

Επικοινωνία

Email: konstantinos@tsahouridis.com

Ακολουθήστε τον Κωνσταντίνο
Ακολουθήστε Ψυχή και Σώμα
Μια συναυλία ένωσης κοινού και μουσικών μ’ ένα μαγικό χαμόγελο!
Αφιέρωμα για το Rejected.gr / κείμενο_νίκη_ζερβού / φωτογραφίες_λευτέρης_τσινάρης / επιμέλεια_τάσος θώμογλου + ιάκωβος_καγκελίδηςΣτην πρεμιέρα των συναυλιών για το Καλοκαίρι 2016 των αδελφών Τσαχουρίδη στο Φράγμα Θέρμης βρεθήκαμε αρκετά νωρίς την ημέρα της συναυλίας, γιατί συνήθως επικρατεί το αδιαχώριστο και είναι δύσκολο να βρεθεί από τους ανθρώπους των Μ.Μ.Ε η κατάλληλη θέση για φωτογράφηση.


Η εικόνα ήταν απερίγραπτη στον άδειο από τους θεατές χώρο, μιας και ήταν στημένες από τους ανθρώπους του χώρου 4.000 καρέκλες… Αναρωτηθήκαμε πόσο εύκολο είναι να γεμίσει ο χώρος και με αγωνία περιμέναμε… 9 και τέταρτο κι ο κόσμος κατά δεκάδες συνέρρεε… άνθρωποι κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά μέχρι κυρίες και κυρίους, με μπαστούνια, υποβασταζόμενοι από τα παιδιά τους… η αίσθηση που είχαμε πριν ακόμη ξεκινήσει το πρόγραμμα ήταν αγάπη, δέσιμο ανθρώπων, λαχτάρα και λατρεία… Άραγε θα ήταν αυτά που και οι καλλιτέχνες θα έδιναν τα ίδια ώστε να υπάρξει επικοινωνία με το κοινό;


10 παρά είκοσι και οι καρέκλες γέμισαν…τα φώτα έσβησαν και η σκηνή φωτίστηκε… δένδρα επί σκηνής και οι μουσικοί ξεκίνησαν το πρόγραμμα μ’ ένα ορχηστρικό κομμάτι, μια ιδιαίτερη σύνθεση από τους μουσικούςτου συνόλου «Μαζί…με ψυχή!». Αμέσως μετά βγήκαν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς, Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης κι ο κόσμος έμοιαζε να σχηματίζει ένα χαμόγελο από άκρη σε άκρη.Ένα χαμόγελο, που ενώθηκε με αυτά των πρωταγωνιστών. Δείχνοντας τα δένδρα στη σκηνή, ο Κωνσταντίνος μας εξήγησε ότι υπάρχει συμβολισμός, αφού τα δένδρα είναι όπως η μουσική τους, που όσο μεγαλώνει η επικοινωνία της με το κοινό, τόσο βαθαίνουν οι ρίζες της… τόσο απλώνονται τα κλαδιά της και σκιάζουν στις μουσικές γειτονιές του κόσμου, προσφέροντας τέρψη. Κι αυτό ζήσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας!


Ένα πέρασμα από τις μουσικές γειτονιές του κόσμου, σε ένα καινούργιο πρόγραμμα του μουσικού σχήματος, με οδηγούς πάντα, τη φωνή του Κωνσταντίνου και την ποντιακή λύρα του Ματθαίου Τσαχουρίδη, με τις αμέτρητες δυνατότητές της, όταν βρίσκεται στα χέρια του. Οδηγηθήκαμε στον Πόντο, στην Ήπειρο και σε πολλές γειτονιές της παράδοσης της Ελλάδας, αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας, φτάσαμε στην Αίγυπτο, στη Ρωσία, στην Ουγγαρία, τη Σερβία, την Πορτογαλία, στη Νάπολη μέσω της παραδοσιακής της μουσικής, στην Ιταλία του1900 μέσω της όπερας του Puccini. Κάθε γειτονιά και μια εναλλαγή ακούσματος από τη φωνή του Κωνσταντίνου, που μπορεί με περισσή άνεση να περνά από το κλασσικό ρεπερτόριο στα δημοτικά τραγούδια, αφού άλλωστε αυτό σπούδασε στο πανεπιστήμιο Goldsmiths στοΛονδίνο, στο ίδιο που σπούδασε κι ο αδελφός του.


Εντυπωσιακό πραγματικά, όπως ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι πώς ξεδιπλώνονται σε ένα τρίωρο πρόγραμμα οι δυνατότητες του μουσικού οργάνου, που ο Ματθαίος κρατά στα χέρια του, αυτού της ποντιακής λύρας! Πόση λατρεία αλήθεια έβγαζε αυτός για τη λύρα κι ο κόσμος στο άκουσμάτης… όμως ο Ματθαίος έπιασε και το ούτι και το μπουζούκι, γοητεύοντάς μας, όπως και με κάθε έγχορδο, που πιάνει στα χέρια του.


Παρέα στους δύο ιδιαιτέρους μουσικούς, μια ομάδα άριστων καλλιτεχνών. Ο μαέστρος, Αντώνης Σαρακατσιάνος, ο ΣάκηςΣωτηριάδης (πλήκτρα), ο Γεώργιος Σκηπητάρης (καβάλ, κλαρίνο), ο Γεώργιος Κορτσινίδης (τύμπανα, κρουστά, ποντιακό νταούλι), ο Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου (κρουστά), ο Ιωάννης Πούλιος (λαούτο, κιθάρες) και ο Κώστας Στιλπνόπουλος ( ηλεκτρικό κόντρα μπάσο & μπάσο).