Ματθαίος Τσαχουρίδης

Διδάκτορας Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths)

Επικοινωνία

Email: makoulis@tsahouridis.com

Ακολουθήστε τον Ματθαίο
Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

Διδάκτορας Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths)

Επικοινωνία

Email: konstantinos@tsahouridis.com

Ακολουθήστε τον Κωνσταντίνο
Ακολουθήστε Ψυχή και Σώμα
Τι είναι το Ομάλ;
Αφιέρωμα για το arive.gr / κείμενο_ιάκωβος_καγκελίδης / φωτογραφίες_ρούλα_θώμογλου+ιάκωβος_καγκελίδης / επιμέλεια_πωλίνα_ταϊγανίδου + τάσος_θώμογλου
Το Ομάλ είναι ένας ποντιακός χορός που χορεύεται σε ρυθμό δύο τέταρτα. O χορός είναι ο πιο απλός ποντιακός χορός και έχει 6 βήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε από το pontos-news το Ομάλ «είναι ομαδικός, κυκλικός χορός με έκδηλη την ηθική πραότητα, γι’ αυτό και ονομάζεται Ομάλ» που σημαίνει ομαλά. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες που κρατιούνται χέρι- χέρι με οριζόντιους τους πήχεις και κατακόρυφους τους βραχίονες. Είναι μάλιστα τόσο κοντά ο ένας στον άλλον, ώστε ο πήχης του ενός χορευτή σχεδόν ακουμπά τον πήχη του άλλου. Ομάλ στον Πόντο χόρευαν σε πολλές περιοχές, γι’ αυτό και παρουσιάζεται με πολλές παραλλαγές. Επικρατέστεροι από τους Ομάλ χορούς είναι των περιοχών Κάρς, Κερασούντας, Τραπεζούντας και Γαράσαρης.


Από εχθές το Ομάλ συγκαταλέγεται στο guinness ως ο μεγαλύτερος σε μήκος ποντιακός χορός με τον μεγαλύτερο αριθμό χορευτών που συμμετείχαν σε αυτόν. Οι αρχικές προσδοκίες μιλούσαν για πέντε χιλιάδες χορευτές που χρειάζονταν για να κυκλώσουν το εκθεσιακό κέντρο. Τελικά, πάνω από δέκα χιλιάδες χορευτές πιάστηκαν χέρι-χέρι, δημιουργώντας όχι έναν κύκλο αλλά επτά κύκλους, μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας "Μαζί με... ψυχή" του Ματθαίου και του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη που διεξήχθει στα πλαίσια της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.


Με τη δύναμη της πίστης, της αγάπης και του πάθους για αυτό που κάνουν, στο πέρας της εκδήλωσης, ο Ματθαίος και ο Κωνσταντίνος ευχαρίστησαν όλους όσους συμμετείχαν σ' αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

Ματθαίος & ΚωνσταντίνοςΉταν λίγο μετά τις 11 και μέσα σε δεκαπέντε λεπτά οι θεατές βγήκαν από το χώρο της εκθέσεως και περικύκλωσαν όλο το εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μια ολόκληρη πόλη στους ρυθμούς της ποντιακής λύρας. Χιλιάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας αλλά και οργανωμένοι σύλλογοι ντυμένοι με τα μπλουζάκια των συλλόγων τους με το «πάμε» του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη ταρακούνησαν κυριολεκτικά το κέντρο της Θεσσαλονίκης χορεύοντας για 20 λεπτά. Με τη δύναμη της πίστης, της αγάπης και του πάθους για αυτό που κάνουν, στο πέρας της εκδήλωσης, ο Ματθαίος και ο Κωνσταντίνος ευχαρίστησαν όλους όσους συμμετείχαν σ' αυτό το δύσκολο εγχείρημα.