Ματθαίος Τσαχουρίδης

Διδάκτορας Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths)

Επικοινωνία

Email: makoulis@tsahouridis.com

Ακολουθήστε τον Ματθαίο
Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

Διδάκτορας Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths)

Επικοινωνία

Email: konstantinos@tsahouridis.com

Ακολουθήστε τον Κωνσταντίνο
Ακολουθήστε Ψυχή και Σώμα
Ψυχή & Σώμα
Μια ασυνήθιστη μουσική διαδρομή με οδηγούς τους Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη.
Οι αδερφοί Τσαχουρίδη παρουσιάζουν ένα μοναδικό μουσικό σχήμα με επίκεντρο την ποντιακή λύρα, την ανθρώπινη φωνή και τις απεριόριστες μουσικές δυνατότητες και των δύο σε ένα εκρηκτικό μουσικό κράμα με στοιχεία ελληνικής, κινηματογραφικής, εθνικής και κλασσικής μουσικής. Βασισμένη σε ήχους αρχέγονους αλλά και μοντέρνους, αυτό που κάνει τη μουσική των δύο αδελφών να ξεχωρίζει είναι η διαφορετική άποψη για τον ήχο, που αποδίδεται, εκφράζεται και ερμηνεύεται με την ποντιακή λύρα και τη φωνή αντίστοιχα καθώς και οι ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις αλλά και ο συνδυασμός ενός μοναδικά επιλεγμένου μουσικού ρεπερτορίου, που εκτελείται από μια επίλεκτη ομάδα μουσικών.

«Η μουσική είναι μία, επτά νότες στην Ανατολή και επτά στη Δύση» (…η συνέχεια επί σκηνής).

“Body & Soul” is an astonishing musical intercourse between the musical traditions of East and West. The voice of Konstantinos and the Pontic lyra of Matthaios Tsahouridis are its guides, its lighthouses and its explorers.

Can we imagine that two brothers from the Northern Greek city of Veria, succeeded in persuading the European musical establishment to engage in a genre unknown to the Western ear? Common sense would have said impossible. But then again, we are talking of Matthaios and Konstantinos Tsahouridis. These are music creators with rare talent, faith in the music they are serving, able to shoot down the barriers of ignorance and predictability, which they have done a thousand times over. The brothers are musicians with an education that allows them to move from one musical genre to another and in doing so marry contrasting musical traditions. The Pontic lyra, itself a traditional musical instrument, when representing a global repertoire acquires a universal character if you like. For the first time, we are discovering a cosmopolitan Greek sound in world music creating unique sensations. The lyra, when conversing and uniting with the human voice musically through a diverse repertoire, is highlighting the relationship of two elements that act as Body and Soul. From tradition to evolution, the sound does not, for one moment, stop affecting our essence as the music takes all of us away from the facts and the obvious.

«Η ακαδημαϊκή μουσική κατάρτιση σε βοηθά να ανοίξεις τα φτερά σου και να πετάξεις στις μουσικές γειτονιές του κόσμου»

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

«Όταν παίζω λύρα πιστεύω ότι γίνομαι ένα μαζί της και ότι της δίνω ψυχή»

Ματθαίος Τσαχουρίδης
Η μουσική θα εξακολουθεί να είναι μία...
Η πολυπολιτισμικότητα του Λονδίνου, την οποία ο Ματθαίος και ο Κωνσταντίνος βίωσαν για 15 ολόκληρα χρόνια, οι δεκαετής σπουδές, αλλά και η έντονη βιωματική τους σχέση με την ελληνική παραδοσιακή μουσική αποτελούν κάποια από τα βασικά στοιχεία της μουσικής τους προσωπικότητας. Ακολουθώντας τις πετυχημένες τους εμφανίσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, οι Αφοί Τσαχουρίδη παρουσιάζουν ένα σπάνιο ντουέτο και μία μοναδική ροή προγράμματος, έτσι όπως αυτή ορίστηκε μέσα από σημαντικές συνεργασίες στο χώρο της μουσικής σκηνής. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ονόματα των Cat Stevens (Yusuf Islam), BBC singers, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, Sir John Tavener, Συμφωνική Ορχήστρα της Ουκρανίας, John Themis, Συμφωνική ορχήστρα της Πράγας, Ramsey Choral Society, Natasha Atlas, Γ. Νταλάρας, Κ. Μακεδόνας, Γ. Κότσιρας, Π. Παπαδοπούλου, Η. Κλωναρίδης, Β. Σαλέας, Μ. Ασλανίδου κα.

Πρώτο Θέμα (protothema.gr)

Eβαλαν την ποντιακή λύρα στο Μπάκιγχαμ

Το μουσικό δίδυμο από τη Βέροια, που με όπλα την ποντιακή λύρα και το ανατρεπτικό του ρεπερτόριο κατάφερε να γίνει γνωστό από τη Βρετανία και την Αμερική μέχρι την Τεχεράνη και έκανε ακόμα και τον πρίγκιπα Κάρολο να ενδιαφερθεί γι’ αυτό το είδος μουσικής, επιστρέφει στα πάτρια εδάφη για μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής.


Και οι δυο μαζί, ως «dream team» της λύρας, κατάφεραν να κατακτήσουν το Λονδίνο, να παίξουν με τις μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες, να συστήσουν στο εξωτερικό την ποντιακή λύρα και να γοητεύσουν με τον ήχο της τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος και τους βράβευσε.

newpost.gr

Ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης σε ένα ρεσιτάλ «Ψυχή και Σώμα»

Μια απρόβλεπτη μουσική συνεύρεση ανάμεσα στην δυτική και την ανατολική μουσική παράδοση με τη φωνή του Κωνσταντίνου και την ποντιακή λύρα του Ματθαίου Τσαχουρίδη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Πόσο εφικτό είναι δύο αδέρφια από τη Βέροια να κατακτήσουν το ευρωπαϊκό στερέωμα υπηρετώντας ένα μουσικό είδος άγνωστο στο αυτί του μέσου ευρωπαίου φιλόμουσου; Η κοινή λογική υπαγορεύει την απάντηση: Αδύνατο, εκτός αν πρόκειται για σολίστ με σπάνιο ταλέντο, πίστη στη μουσική που υπηρετούν, ικανή να καταρρίψει τα εμπόδια της άγνοιας και της έλλειψης εξοικείωσης, και παιδεία που τους επιτρέπει να περνάνε από το ένα είδος στο άλλο και να παντρεύουν ξέχωρες μουσικές παραδόσεις.


Ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης είναι προφανές ότι διαθέτουν και από τα τρία.

musiccorner.gr

Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, «Ψυχή & Σώμα» στο Μέγαρο Μουσικής!

Σ’ ένα κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής αφού η συναυλία ήταν από μέρες sold-out, τα δύο αδέλφια από τη Βέροια Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, παρουσίασαν το Σάββατο 9/5/15 για πρώτη φορά στην Αθήνα, την ξεχωριστή μουσική παράσταση «Ψυχή & Σώμα», αναδεικνύοντας τις τεράστιες δυνατότητες της ποντιακής λύρας ως μουσικού οργάνου αλλά και τη μοναδικότητα της ανθρώπινης φωνής.

Μαζί με 15 εξαιρετικούς μουσικούς και τη συμμετοχή του διακεκριμένου Hussein Zahawy στα κρουστά, ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης συγκίνησαν και ξεσήκωσαν τους θεατές, ταξιδεύοντάς τους σε μουσικές των Puccini, Tchaikovsky, Rodrigo, Πλέσσα, καθώς και παραδοσιακές αλλά και δικές τους συνθέσεις, σ’ ένα απρόβλεπτο και γοητευτικό πρόγραμμα δίχως μουσικά σύνορα. Μάλιστα κάλεσαν από το κοινό τον Μίμη Πλέσσα, για να τους συνοδέψει στο πιάνο στα τραγούδια «Ποτέ πια γενοκτονία» και «Ο υπέροχος ύμνος της αγάπης».


Μετά την αποθεωτική υποδοχή της Αθήνας, η παράσταση «Ψυχή και Σώμα» θα συνεχίσει το ταξίδι της όλο το καλοκαίρι σε Ελλάδα και εξωτερικό, προσφέροντας ένα μουσικό ταξίδι υψηλής αισθητικής και συγκίνησης.


Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι: Μίμης Πλέσσας και Λουκίλα Καρρέρ, Γιώργος Νταλάρας, Τάσος Παλαντζίδης, Δέσποινα Μοιραράκη με τον σύζυγό της, Χρήστος Παπαδόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα, κ.ά.