Ματθαίος Τσαχουρίδης

Διδάκτορας Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths)

Επικοινωνία

Email: makoulis@tsahouridis.com

Ακολουθήστε τον Ματθαίο
Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

Διδάκτορας Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths)

Επικοινωνία

Email: konstantinos@tsahouridis.com

Ακολουθήστε τον Κωνσταντίνο
Ακολουθήστε Ψυχή και Σώμα
Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης
Ο Ματθαίος μιλάει για τον αδερφό του...

...ο Κωνσταντίνος διαθέτει μια μοναδική φωνητική ευελιξία, εύστοχη τεχνική και συναισθηματική απόδοση, η οποία εναλλάσσεται και περνά από την κλασική μουσική και όπερα σε ήχους παράδοσης, ήχους ελληνικούς, βυζαντινούς, λαϊκούς, πάντα με έναν «λόγιο» τρόπο που μπορεί και αγγίζει ένα μεγάλο φάσμα κοινού. Αυτό είναι πραγματικά μια μοναδικότητα που περιέχει η φωνή του και βέβαια, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς επάνω σε ένα σπάνιο φωνητικό όργανο που διαθέτει.

Φωτογραφία:

Το ξεκίνημα

Ο Κωσταντίνος Τσαχουρίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Από την μικρή ηλικία των 7 ετών ξεκίνησε να τραγουδάει και από τότε έως και σήμερα, η φωνή παραμένει το «όργανο» με το οποίο εκφράζει την αγάπη και τον σεβασμό του σε αυτό που υπηρετεί. Η αφοσίωσή του στη μουσική δεν άργησε να αναγνωριστεί.

Σε ηλικία 16 ετών (1996) κερδίζει το πρώτο πανελλήνιο βραβείο ερμηνείας παραδοσιακής μουσικής σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σπουδές

Στη συνέχεια μεταβαίνει στο Λονδίνο για τις ακαδημαϊκές του σπουδές στη μουσική και το τραγούδι, κατόπιν χορήγησης υποτροφίας από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας.


Ο Κων/νος είναι πτυχιούχος μουσικών σπουδών του πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths). Το 2003 τελειώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Εθνομουσικολογία και την ίδια χρονιά του χορηγείται υποτροφία από το ίδρυμα Michael Marks Charitable Trust για την αποπεράτωση Διδακτορικής διατριβής με θέμα: «Φωνητικές τεχνικές του Πόντου και της Ηπείρου στην σύγχρονη Ελλάδα: μια αντανακλαστική μουσική εθνογραφία».


Η διατριβή του είναι η πρώτη σε πανελλαδικό επίπεδο που ασχολείται με την παραγωγή της φωνής στις ελληνικές παραδοσιακές κοινωνίες του Πόντου και της Ηπείρου και μια από τις λίγες έρευνες παγκοσμίως στη μουσική πρακτική παραδοσιακών φωνών.


Ο Κωνσταντίνος τελειώνει με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ως υπότροφος του ιδρύματος Michael Marks Charitable Trust.

Φωτογραφία:

Φωτογραφία:

Δισκογραφία - Διακρίσεις

Το 2004 αρχίζει την συνεργασία του με τον Μίμη Πλέσσα στη τηλεοπτική σειρά της ΝΕΤ/RAI 'Τα Παιδιά της Νιόβης' και ακολουθούν τα ορατόρια 'Κοσμάς ο Αιτωλός' και 'Απόστολος Παύλος', καθώς και η μουσική μονογραφία 'Άγιες Μνήμες'.


Το 2005 βραβεύεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Λονδίνου (Hellenic Foundation) και το 2006 αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής και σολίστας στο 21ο Διεθνές Βυζαντινό Συνέδριο του Λονδίνου με πατρόνα τον Πρίγκιπα Κάρολο.


Έχει λάβει μέρος σε πλήθος παραστάσεων, ηχογραφήσεων και σεμιναρίων καθώς και στο Βυζαντινό Φεστιβάλ του Λονδίνου ερμηνεύοντας το ειδικά γραμμένο έργο του Sir John Tavener Μοιρολόι για την Κωνσταντινούπολη.


Από το 2008 έως σήμερα υπήρξε εμπνευστής και παραγωγός των παραστάσεων «Ψυχή & Σώμα» αγκαλιάζοντας ένα παγκόσμιο ρεπερτόριο μουσικής σε σημαντικά κέντρα πολιτισμού του δυτικού κόσμου αλλά και της Μέσης Ανατολής. Από τον Σεπτέμβριο του 2008-2014 διετέλεσε Επισκέπτης Βοηθός Ερευνητή στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2010 διδάσκει ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Τέλος, είναι κάτοχος μεταδιδακτορικού διπλώματος (2015) με βαθμό άριστα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Φωτογραφία: γιώργος_σκανδαλάρης

Δρ Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης
Εθνομουσικολόγος / Λέκτορας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

1996: Πρώτο πανελλήνιο βραβείο Μουσικών αγώνων (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)


2002: Υπότροφος της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας για μεταπτυχιακές σπουδές Εθνομουσικολογίας στο Λονδίνο με θέμα: «Η μουσική της πόλης μου: Βέροια».


2003: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ηνωμένου Βασιλείου (Ακαδημία Αθηνών): Ανώτερη τιμητική διάκριση: «The most young promising Greek artist in the United Kingdom» [Ο πιο υποσχόμενος νέος Έλληνας καλλιτέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο].


2004: Υπότροφος του Βρετανικού ιδρύματος Michael Marks charitable Trust για αποπεράτωση διδακτορικής διατριβής με θέμα: «Παραδοσιακές φωνητικές τεχνικές του Πόντου και της Ηπείρου στο σύγχρονο Ελλαδικό χώρο: μια αντανακλαστική εθνογραφική μελέτη».


2005: Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο 21ο Διεθνές Βυζαντινό Συνέδριο του Λονδίνου με πρόεδρο τη Lady Marina Marks και υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Κάρολου της Ουαλίας.


2015: Μεταδιδακτορικό δίπλωμα στην μουσικοπαιδαγωγική προσέγγιση των προφορικών παραδόσεων της Ελλάδος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)


Σολίστας (εκπρόσωπος) στην πόλη Ερμπίλ του Βορείου Ιράκ για το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για την αναγνώριση της γενοκτονίας του Κουρδικού λαού από την Αμερικανική πρεσβεία του Ιράκ και 32 ακόμη χώρες.


Σταθμός αποτελεί το ειδικά γραμμένο για τη φωνή του Κωνσταντίνου Μοιρολόι για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον διάσημο Άγγλο συνθέτη Sir John Tavener (1944 - 2013)


Έχει εμφανιστεί σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ - Kristiansand Music Festival (Νορβηγία), Saad Hall (Ιράκ), Gasteig kulturzentrum-Μόναχο, Liderhalle-Στουτγκάρδη (Γερμανία), The Danforth Music Hall (Τορόντο), Purcell Room (Λονδίνο) καθώς και σε σημαντικά πολιτιστικά κέντρα ανά τον κόσμο. Ως σολίστας τραγουδιστής έχει εκτελέσει έργα των Handel, Rutter, Sir John Tavener, Bizet, Verdi καθώς και Πλέσσα, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη κ.α.

Φωτογραφία:

Φωτογραφία: